Teken de Klimaatbrief!

Vanaf maandag 4 februari kunnen medewerkers van universiteiten de Klimaatbrief aan hun universiteiten ondertekenen. De brief is een initiatief van zo’n 20 wetenschappers, en roept de universiteiten, faculteiten én medewerkers zelf op tot een ambitieus klimaatbeleid. De initiatiefgroep erkent volmondig dat veel universiteiten al werken aan maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, en hoopt dat de brief voor die maatregelen een steuntje in de rug is. Tegelijkertijd is er bijvoorbeeld rond vliegen nog veel te winnen. Zo heeft de Universiteit Gent een lijst van steden opgesteld waarnaar standaard niet meer per vliegtuig wordt gereisd, omdat trein en bus goede alternatieven zijn. En ook groepen academici zelf zijn bezig gebruik van vliegtuigen te beperken, zie bijvoorbeeld hier en hier.

De hoop van de initiatiefgroep is dat veel wetenschappers de brief willen ondertekenen, en dat de brief tot gesprekken, initiatieven en afspraken zal leiden in alle geledingen van onze universiteiten.

14 gedachten over “Teken de Klimaatbrief!”

  1. we proberen concrete afspraken te maken over reizen. bv trein als dat een goed alternatief is. ook minder overstappen, dus directe vluchten en daarvoor evt eerst met de trein

  2. De regering doet er goed aan de het klimaat meer prioriteit te geven, de lasten van de maatregelen die hierbij nodig zijn zo eerlijk mogelijk te verdelen over de hele samenleving en ook de burgers veel meer te betrekken bij het maken van de broodnodige keuzes. Het draagvlak is nog onvoldoende voor ingrijpende maatregelen.

  3. Niet alleen het vliegen, maar ook conferenties op plekken die niet goed met openbaar vervoer te bereiken zijn moeten zoveel mogelijk gemeden worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *